Over de Research Applicatie
De Research Applicatie is onderdeel van de datahub binnen het project 'Against Opacity'. De datahub is een centraal onderzoekspunt voor (herkomst)onderzoekers en belanghebbenden uit landen van herkomst voor vragen over koloniale collecties in Nederland. Het brengt collecties en objecten uit een koloniale context samen die zich bevinden in Nederlandse musea en instellingen. Via de Research Applicatie kan de gebruiker toegang krijgen tot de datasets van deze collecties en een antwoord krijgen op de vraag: wat is er aanwezig in Nederland? En hoe is het daar gekomen? Op deze manier ondersteunt de applicatie de uitvoering van het Nederlandse restitutiebeleid.
Naast het werken aan het toegankelijkheidsprobleem van koloniale collecties in Nederland, faciliteert de Research Applicatie de samenwerking tussen belanghebbenden, gemeenschappen en onderzoekers. Dit wordt gedaan door middel van functies waarmee gebruikers informatie, perspectieven en context kunnen toevoegen aan objecten en collecties van objecten.
Eind juni 2023 werd de eerste versie van de Research Applicatie beschikbaar gesteld met daarin alle objecten en personen uit de datasets die zichtbaar zijn in de Dataset Browser. Gebruikers zullen merken dat de applicatie nog erg simplistisch is - hoewel het werkt, bevat het weinig functies, veel vuile gegevens en veel opmerkingen zoals 'niet geïmplementeerd', 'onbekend' enz. Dit is geheel vrijwillig. Het datahub-team laat liever zien welke gegevens er op dit moment beschikbaar zijn, zodat gebruikers direct feedback kunnen geven in plaats van te wachten op verbeteringen. In de komende maanden zullen steeds meer functies worden geïmplementeerd en gegevens worden opgeschoond. De volgorde en prioriteit van de werkzaamheden zijn sterk afhankelijk van feedback van gebruikers.
Als je de roadmap van het project wilt bekijken, klik dan hier. Benieuwd welke datasets momenteel aanwezig zijn in de onderzoeksapplicaties? Kijk dan op de Dataset Browser.
Project
Het Consortium is in januari 2023 het project 'Against Opacity' gestart. Het doel van dit project is het transparanter maken van datasets van musea en andere instellingen. De datasets moeten gegevens bevatten die bijdragen aan herkomstonderzoek van objecten verzameld in een koloniale context. Ondoorzichtigheid/Transparantie wordt beschouwd als een belemmering die gebruikers beperkt in de toegang tot deze gegevens.
Het project heeft drie werkprogramma's: (1) 'building trust', (2) 'from data opacity to data transparency' en (3) 'co‐creating knowledge of the past for the present and the future'. Elk werkprogramma is verder onderverdeeld in taken en activiteiten waarvoor projectvoorstellen worden ingediend bij het Consortium.
Binnen het werkprogramma 'from data opacity to data transparency' is de belangrijkste taak het creëren van een online onderzoeksgids en de datahub. Dit is vooral belangrijk voor collecties die verspreid zijn over verschillende instellingen. De datahub zal het matchen van datasets tussen instellingen vergemakkelijken op basis van categorieën zoals personen, gebeurtenissen en geografie.
Context
Voor meer informatie over de context van het project en het bredere beleid kun je terecht op de website van het Consortium Koloniale Collecties: https://colonialcollections.nl/.