Pieter H. Pott

Naamvarianten: Pieter H. Pott, Peter Pott, Pieter Hendrik Pott, P H Pott, Pieter Pott

Beschrijving

Pieter Hendrik Pott speelde een invloedrijke rol in de culturele betrekkingen tussen Indonesië en Nederland in de tweede helft van de vorige eeuw. Alvorens Pott in 1955 directeur van het Rijks Etnografisch Museum in Leiden (het tegenwoordige Wereldmuseum Leiden) werd, was hij conservator van het Indisch cultuurgebied in datzelfde museum. In 1973 werd Pieter Pott benoemd tot Buitengewoon Hoogleraar Museologie aan de Universiteit Leiden.

Het voornaamste voorbeeld van de invloed van Pott op het restitutiedebat in de tweede helft van de vorige eeuw komt naar voren binnen de Joint Recommendations by the Dutch and Indonesian Team of Experts, concerning Cultural Cooperation in the field of Museums and archives including Transfer of Objects van 1975. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de uiteindelijke tekst van deze joint recommendations grotendeels is opgesteld door de museumdirecteur uit Leiden. Zodoende heeft Pott een grote invloed gehad op de afspraken die Nederland en Indonesië maakten over de teruggave van culturele objecten. Naar aanleiding van de afspraken uit 1975 werden verschillende objecten gerestitueerd aan Indonesië. De afgietsels die zijn gemaakt van de teruggegeven Prajnaparamita-beelden (Voorbeeld 1, Voorbeeld 2, Voorbeeld 3 en Voorbeeld 4), bevinden zich tot op heden in de collectie van Wereldmuseum Leiden en staan bekend als ‘de tranen van Pott’. Op 29 juli 1989 overleed Pieter Pott op 70 jarige leeftijd.

Herkomstonderzoek

Archieven met betrekking tot de werkzaamheden van Pieter Pott zijn verspreid over verschillende instellingen. Dat is een gevolg van de vele aspecten waar Pott zich mee bezig hield. Zodoende zijn er stukken te vinden in het archief van de Ministerraad, maar ook in het archief van Ministerie van Buitenlandse zaken en het Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk.

Het Wereldmuseum Leiden beschikt ook over verschillende archieven waarin stukken met betrekking tot Pott te vinden zijn, deze zijn terug te vinden in de onderstaande lijst. Om de archieven in te zien kan er contact worden opgenomen met de collectieafdeling van het Wereldmuseum via collectieinfo@wereldmuseum.nl

Bronnen

  • NL-HaNA 2.27.19 2458
    Bevat verschillende documenten waarin Pott wordt genoemd over de teruggave van kunstschatten en archivalia aan Indonesië tussen 1975 en 1980.
  • NL-LdnRMV Archief P. Pott
    Betreft het persoonlijke archief van Pott gedurende zijn periode als directeur van het Rijksmuseum voor Volkenkunde.
  • NL-HaNA 2.05.330 10267
    Documenten over teruggave en overdracht van cultuurgoederen in Nederlands bezit aan Indonesië. Beslaat de periode van 1976 tot 1980.
  • NL-HaNA 2.27.19 4193
    Bevat verschillende documenten waarin Pott wordt genoemd over de teruggave van kunstschatten en archivalia aan Indonesië tussen 1963 en 1975.
  • NL-HaNA 2.27.19 4194
    Bevat verschillende documenten waarin Pott wordt genoemd over voorwerpen en documenten van Indonesisch cultureel en historisch belang uit Nederlandse openbare verzamelingen, 1968 – 1974.
  • NL-LdnRMV Serie-archief invt. nr. 2364-1
    Bevat verschillende documenten, waaronder over de Lombokschat.
  • Beurden, J. van. Treasures in Trusted Hands: Negotiating the Future of Colonial Cultural Objects. Leiden: Sidestone Press, 2017
    Dissertatie over de geschiedenis en toekomst van het restitutiedebat. Heeft veel aandacht voor de relatie tussen Nederland en Indonesië en maakt gebruik van waardevol bronmateriaal.
  • NL-LdnRMV Serie-archief invt. nr. 360-1
    Bevat verschillende documenten over de reis van de Nederlandse delegatie, waar Pott onderdeel van was, in 1975. Onder andere het door Pott opgestelde reisverslag is in dit archief terug te vinden.
  • NL-HaNA 2.27.19 909
    Personeelsdossier van Pieter Pott bij het Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk, 1953 - 1982.
  • Stutje K. The History of the Indonesian Dutch Restitution Debate: Working Paper. Amsterdam: NIOD Instituut voor Oorlog- Holocaust- en Genocidestudies, 2022.
    Artikel over de geschiedenis van het restitutiedebat tussen Indonesië en Nederland tussen 1945 en nu. Geschreven in het kader van PPROCE. Het artikel heeft als doel een overzicht te geven van de ontwikkelingen op het gebied van restitutie- en erfgoeddebatten tussen Indonesië en Nederland.https://pure.knaw.nl/portal/en/publications/the-history-of-the-indonesian-dutch-restitution-debate-working-pa
  • NL-HaNA 2.05.330 10266
    Documenten over teruggave en overdracht van cultuurgoederen in Nederlands bezit aan Indonesië. Beslaat de periode van 1974 tot 1975.
  • Pott, P.H W.R., van Gulik Harald, S. van der Straaten and Simon Kooijman. From Field-Case to Show-Case: Research Acquisition and Presentation in the Rijksmuseum Voor Volkenkunde (National Museum of Ethnology) Leiden: In Tribute to Professor P.h. Pott on the 25th Anniversary of His Directorship of the Rijksmuseum Voor Volkenkunde Leiden. Amsterdam: Gieben, 1980.
    Boek ter ere van het 25 jarige directeurschap van Pott. Bevat meer informatie over de persoon van Pieter Pott.
  • Pott, P. H. & Sutaarga, M. A. “Arrangements concluded or in progress for the Return of Objects: the Netherlands – Indonesia.” Museum XXXI (1979): 38 - 42.
    Artikel voor het tijdschrift Museum van Unesco, geschreven door P. Pott en M. Amir Sutaarga met daarin een korte geschiedenis van de Nederlandse omgang met Indonesische cultuurgoederen gedurende het koloniale tijdperk en een beschrijving van de totstandkoming en uitvoering van de joint recommendations tussen beide landen in 1975.https://doi.org/10.1111/j.1468-0033.1979.tb01872.x
  • NL-LdnRMV Correspondentie-archief, invt. nr. 112
    Bevat onder andere een briefwisseling tusen M. Amir Sutaarga, lid van de Indonesische delegatie, en Pieter Pott. Samen schreven zij later het artikel Arrangements concluded or in progress for the Return of Objects: the Netherlands – Indonesia.

Gerelateerde items

Trefwoorden

Wereldmuseum Leiden
Restitutie
Etnografica
Museumdirecteur

Geografisch

Tibet
Nepal
Leiden
Wereldmuseum Leiden
Repbuliek Indonesië

Actieve periode

1955 – 1989