Het huidige Wereldmuseum Amsterdam, voorheen het Tropenmuseum, is in de negentiende eeuw ontstaan vanuit verschillende koloniale collecties, waaronder die van het voormalige Etnografisch Museum Artis.
Beschrijving
Het huidige Wereldmuseum Amsterdam is ontstaan uit het in 1871 opgerichte Koloniaal Museum in Haarlem. Dit Koloniaal Museum, dat was geïnitieerd door de Nederlandsche Maatschappij tot Bevordering van Nijverheid en Handel en was gevestigd in Paviljoen Welgelegen, was in eerste instantie voornamelijk een productenmuseum, waar een verscheidenheid aan koloniale waren, grondstoffen en kunstnijverheid werden tentoongesteld. Dit museum diende de koloniale handel te stimuleren en ondernemers van kennis te voorzien over onder andere mineralen en grondstoffen. Belangrijke schenkers van objecten waren bestuursambtenaren, zoals Christiaan Snouck Hurgronje en de oud gouverneur van Suriname, Johann George Otto Stuartd von Schmidt auf Altenstadt, de Nederlands-Indische Regering, 's Lands Plantentuin in Bogor en verschillende andere handelsondernemingen en bedrijven.
Vanwege ruimtegebrek in Haarlem werd in 1913 besloten de collectie over te dragen aan de in-oprichting-zijnde Vereeniging Koloniaal Instituut, dat in 1926 haar eigen museum zou openen aan de Mauritskade in Amsterdam, in het pand waar het Wereldmuseum Amsterdam nog altijd gevestigd is. Ook de collectie van het Etnografisch Museum Artis werd opgenomen in het museum van het Koloniaal Instituut. In 1926 bestond de collectie uit om en nabij 30.000 voorwerpen, waarvan 10.000 uit de Artiscollectie. Het Koloniaal Instituut werd opgedeeld in drie afdelingen, Tropische Producten, Tropische Hygiëne en Volkenkunde, die alledrie een eigen ruimte tot hun beschikking hadden. Het museum voor Tropische Producten werd in de jaren 1960 opgeheven en verschillende objecten zijn op latere momenten overgedragen aan de toenmalige Landbouwuniversiteit van Wageningen (tegenwoordig Wageningen University & Research) en het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie in Leiden (tegenwoordig Naturalis Biodiversity Center).
Na de Tweede Wereldoorlog werd besloten het Koloniaal Instituut om te dopen tot het Indisch Instituut met een Indisch Museum dat volledig gericht was op de betrekkingen tussen Nederland en de koloniën in het oosten en westen. Om die reden werd in 1947 besloten de Afrikaanse collectie van het museum over te dragen aan het toenmalige Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden. Toen na de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog in 1949 de soevereiniteitsoverdracht plaatsvond, zat het Indisch Museum in een lastig parket. Er werd voor gekozen de focus te verbreden naar de volledige 'tropische wereld'. Het Indisch Instituut heette vanaf 1950 het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) en het bijbehorende museum voortaan het Tropenmuseum. Vanwege deze perspectiefverandering lag de focus in de tweede helft van de twintigste eeuw op het verzamelen van objecten uit de verschillende tropische gebieden. Ook vanuit West Nieuw-Guinea, dat nog tot 1962 een Nederlandse kolonie bleef, kwamen veel objecten naar Amsterdam.
In 2014 werden het Tropenmuseum, Museum Volkenkunde in Leiden, het Afrika Museum in Berg en later het Wereldmuseum in Rotterdam bestuurlijk samengevoegd tot het Nationaal Museum van Wereldculturen. Sinds 2023 gaan deze musea verder onder de gezamenlijke naam Wereldmuseum.
Herkomstonderzoek
De collectie van het Wereldmuseum Amsterdam is binnen de collectie van Wereldmuseum terug te vinden met het kenmerk 'TM', waarbij 'TM-H' staat voor de collectie van het voormalige Koloniaal Museum in Haarlem, en 'TM-A' duidt op de collectie van het Etnografisch Museum Artis. De archieven van het Wereldmuseum Amsterdam tot 1995 zijn via de archieftoegang 2.20.69 (Het archief van het Koninklijk Instituut voor de Tropen) beschikbaar bij het Nationaal Archief in Den Haag. Hierbinnen zijn ook de archieven van het Koloniaal Museum in Haarlem en het Etnografisch Museum Artis opgenomen. De archiefbeschrijving van het Nationaal Archief bevat uitvoerige informatie over de ontstaansgeschiedenis van het Wereldmuseum Amsterdam en hoe het archief is opgebouwd. Het archief tot 1950 is door het KIT zelf gedigitaliseerd en beschikbaar via de collectiedatabase van het Wereldmuseum. Archieven na 1995 bevinden zich nog bij het Wereldmuseum Amsterdam zelf. Ook het Stadsarchief van Amsterdam bevat archiefmateriaal met betrekking tot het tegenwoordige Wereldmuseum Amsterdam binnen het archief van het Koninklijk Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra, hierbij zijn de archieven onder de inventarisnummers 1876 tot en met 1919 met name relevant. Voor meer informatie over het Etnografische Museum Artis, zie de desbetreffende zoekhulp.
Bronnen
Primaire bronnen
Secundaire bronnen
Gerelateerde zoekhulpen
Trefwoorden
Klik op de knop achter het trefwoord om een nieuwe zoekopdracht te starten.