Wageningen University & Research

Naamvarianten: Rijkslandbouwschool, Landbouwuniversiteit Wageningen, Landbouwhogeschool

Beschrijving

De Landbouwhogeschool (tegenwoordig: Wageningen University & Research) had vanaf begin 20ste eeuw een museumopstelling met voorwerpen uit Nederlands-Indië, die gebruikt werd bij het onderwijs in de land- en volkenkunde. Deze verzameling werd uitgebreid met aankopen en schenkingen door particulieren, handelaren en musea. Zo was er een schenking in 1914 vanuit de verzamelingen van de Koninklijke Militaire Academie, schonk het toenmalige Rijksmuseum voor Volkenkunde in 1941 een verzameling van Papua voorwerpen en het toenmalige Koloniaal Instituut in 1948 een collectie Indonesische voorwerpen. Ook de privéverzameling van Frits Herman van Naerssen, lector van de Landbouwhogeschool, was vanaf ca. 1946 tot 1953 te zien. In de Tweede Wereldoorlog ging een groot deel van de collectie van de Landbouwhogeschool verloren, maar deze werd na de oorlog weer opgebouwd. Na de onafhankelijkheid van Indonesië in 1949 verschoof de focus van het onderwijs van de hogeschool naar andere landen. Rond 1960 werd bijna de gehele collectie in bruikleen gegeven aan het Stedelijk Gymnasium Schiedam en vanaf 1962 werd de collectie verdeeld over het Gymnasium in Schiedam en het Ethnografisch Museum in Delft (het latere Museum Nusantara). De voorwerpen in Schiedam werden in 1997 overgedragen aan het Wereldmuseum in Rotterdam en de voorwerpen in Delft kwamen na het sluiten van Museum Nusantara in 2013 bij diverse musea terecht.

Herkomstonderzoek

Voorwerpen uit de collectie van de Landbouwhogeschool die waren uitgeleend aan het Stedelijk Gymnasium Schiedam zijn vaak te herkennen aan een nummer beginnend met SCH dat op het voorwerp is geschreven.

Het archief van de Landbouwhogeschool tot 1959 bevindt zich bij het Gelders Archief. Het archief van de Landbouwhogeschool vanaf 1959 bevindt zich nog bij de universiteit en wordt beheerd door de afdeling OS Document Management en Logistiek van Wageningen University & Research. Het Wereldmuseum Rotterdam heeft correspondentie met betrekking tot de overdracht van objecten aan en door Stedelijk Gymnasium Schiedam en het Ethnografisch Museum Delft. Deze bevindt zich in het digitale record van Wageningen University & Research. In het museumarchief bevinden zich tevens archiefstukken over de schenking in 1941 van voorwerpen uit Irian Jaya (verzameling C.C.F.M. Le Roux) door het Rijksmuseum voor Volkenkunde. Het [Nationaal Archief] beheert archiefstukken over de verkoop van objecten door het Indisch Instituut (dat is opgegaan in het latere Wereldmuseum Amsterdam) in 1948.

Bronnen

Gerelateerde items

Trefwoorden

Collectie
Etnografica
Museum

Geografisch

Indonesië

Actieve periode

1876 – Heden