Rijksmuseum Amsterdam
Beschrijving
Het Rijksmuseum in Amsterdam in zijn huidge vorm stamt uit 1885, toen de collecties van verschillende Nederlandse musea werden samengevoegd. Directe voorgangers van het Rijksmuseum zijn zodoende de Nationale Konst-Gallery, 's Rijks Verzameling van Moderne Kunst te Haarlem, Nederlandsch Museum van Geschiedenis en Kunst en het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden, beiden in Den Haag. Sinds 1952 wordt de collectie van de Koninklijke Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst (KVVAK) ook tentoongesteld in het Rijksmuseum. In het kader van onderzoek naar collecties uit een koloniale context, zijn met name de collecties van de KVVAK en het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden binnen de Rijksmuseumcollectie interessant.
Herkomstonderzoek
De objectcollectie van het Rijksmuseum is toegankelijk en doorzoekbaar via de zogenaamde Rijksstudio, via de optie 'uitgebreid zoeken' zijn meer selectie mogelijkheden voor het vinden van objecten. Via de objectpagina's is veelal relevante informatie vindbaar voor herkomstonderzoek, ook worden er relevante publicaties getoond.
De archieven van het Rijksmuseum en rechtsvoorgangers to 1995 zijn beschikbaar via het Noord-Hollands Archief en is voorzien van een uitvoerige archiefbeschrijving. De meer recente archieven zijn beschikbaar via het Rijksmuseum zelf. Voor informatie over dit archiefmateriaal en de mogelijkheden tot het raadplegen ervan kun je contact opnemen met de archiefmedewerkers van het Rijksmuseum via <archief@rijksmuseum.nl>.
Vrijwel alle collectiedocumentatie is toegankelijk voor onderzoeksdoeleinden. Indien een dossier aanwezig is, staat dit grotendeels vermeld onder “documentatie” bij de objectgegevens in Rijksstudio, de collectiewebsite van het Rijksmuseum.
De Rijksmuseum Research Library bevat een grote hoeveelheid aan boeken, tijdschriften, veiling-, tentoonstellings-, handels- en collectiecatalogi. Deze publicaties kunnen worden ingezien in de bibliotheek van het Rijksmuseum. Het Rijksmuseum bezit ook circa 130.000 veilingcatalogi, daterend van de zeventiende eeuw tot heden. Iets minder dan de helft van de catalogi is vindbaar binnen de digitale bibliotheekcatalogus van de Rijksmuseum Research Library. Catalogi die voor 1989 zijn verworven zijn alleen vindbaar in de papieren catalogus. Je kunt bij de Rijksmuseumbiblitoheek informeren of de door jou gezochte catalogus aanwezig is. In de bibliotheekcollectie is ook de Art Sales Cataloques Online (ASCO) toegankelijk. In deze databank zijn ruim 20.000 historische veilingcatalogi uit de periode 1600-1900 opgenomen. Het zogenaamde Special-Collections-segment binnen de collectie van de Rijksmuseumbiblitoheek bevat o.a. oude drukken, boeken met originele prenten of foto’s, bijzondere bibliofiele uitgaven, kunstenaarsboeken, receptuurboeken en alle werken van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap (KOG).